Eko-etno sajam Kaštela 2024 započeo je ove subote od 18 sati na rivi u Kaštel Novom, a kroz tri dana sajma posjetitelji će moći uživati u mirisima i okusim autohtonih jela i pića te razgledati i kupiti unikatne rukotvorine. Organizator sajma je Udruga za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine „Šušur“, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela i TZG Kaštela.
Iako se ovaj sajam održava po prvi put, izlagača nije nedostajalo, pa će tako šetnica u Kaštel Novom sve do ponedjeljka biti ispunjena štandovima s prekrasnim rukotvorinama, različitim suvenirima i ukrasima, tradicionalnim predmetima, ali i tradicionalnim slatkim i slanim proizvodima. Cilj sajma je turistima i domaćima ponuditi dodatan sadržaj destinacije, ali i pridonijeti promociji proizvođača hrvatskih autohtonih proizvoda te plasmanu istih.
„Po prvi puta, nezavisno od bilo kakve druge manifestacije, imamo eko-etno sajam. Do duše, mi imamo eko-etno sajam u sklopu Nostalgije, ali ovaj je ipak nekako više u srcu ljeta i zaista je zanimljiva, raznovrsna i autohtona i gastro i etno ponuda. Vjerujem da će to biti zanimljivo našim gostima. Ovom prigodom smo dali priliku i našim lokalnim proizvođačima ovih divnih suvenira, hrane i pića i svega što se nudi na rivi u Kaštel Novom. Dali smo im priliku da svoje proizvode izlože na rivi i da tako naprave dodatnu promociju i prodaju“, kazala je Nada Maršić, direktorica TZG Kaštela.
Vrijedne ruke domaćih obrtnika pokazale su kako s velikim trudom i ljubavlju nastaju prekrasni suveniri, ukrasi, rukotvorine i nakit.
„U svojoj ponudi imamo obično morske motive. Prvotna ideja bila je pokloni za naše turiste za apartmane i hotele, a zatim smo proširili ponudu sa školjkama od keramičkog praha. Radim magnete i privjeske s početnim slovom od epoxy smole. U smolu stavljam školjkice, morske motive i jako je privlačno našim gostima. Često idemo po sajmovima, imamo ponudu magneta za svaki grad u koji dolazimo. Turisti su prepoznali da se radi o ručnom radu koji je unikatan, što mi je jako bitno jer je jako puno truda trebalo za sve ovo“, poručila je Irma Bogić, vlasnica obrta za proizvodnju suvenira i predmeta za uspomenu Cvitak, uz čiji štand se nalazi i štand njenog svekra i svekrve, OPG Bogić, koji se međusobno nadopunjuju i zajedno odlaze na sajmove. Osim prodaje suvenira bave se i mentom, osobito rezanom mentom za koktele, u hotelima, restoranima te pokrivaju cijelo područje Splita, Kaštela, Trogira, pa čak i otoke.
Svi gurmani koji vole domaće slane, ali i slatke proizvode imaju priliku uživati u bogatoj ponudi jela s OPG-ova Marin i Topić.
„Sva ponuda se uglavnom bazira na drniškom pršutu s našeg OPG-a. Ovo je obiteljska tradicija kojom se bavimo već 50 godina. Napravili smo neke nove proizvode poput paštete od pršuta s čilijem. Imamo i paštetu od domaće, slatke crvene kapule te sirup od višnje s naših plantaža, čisti ekološki proizvod bez aditiva“, kazala je Verica Marin iz OPG Zvonimir Marin.
„Nudimo autohtone proizvode poput kolača od rogača koji je dosta zapostavljen, štrudle od jabuke, višnje, kaštelansku tortu, kuglof sa sušenim sjeckanim voćem, kroštule, tradicionalni viški cvit, mali uštipčići. Od aperitiva imamo orahovicu, lozu, travaricu, za svakog po nešto. Od ostalih proizvoda u ponudi imamo domaći med, tomato umak za manistru, kiselu kapulicu i ostale proizvode. Dolaskom na ovakav sajam želimo održati tradiciju i uživati u druženju“, kazala je Ljubica Topić iz OPG Topić
Iz Petrinje je na ovaj sajam stigla obitelj Kardaš koja se bavi proizvodnjom suvenira od drveta, a posebno dječjih igračaka koje uveseljavaju najmlađe, a one starije podsjećaju na njihovo djetinjstvo.
„Mi smo jedni od rijetkih koji se još uvijek bave ovom proizvodnjom. Ljudi to cijene, a o tome govori i prodaja naših proizvoda. Dugi niz godina odlazimo na sajmove, ovdje smo prvi put i nadamo se da ćemo nastaviti dolaziti i u buduće“, poručio je Franjo Kardaš, iz obrta za izradu suvenira Mia.
Sajam će trajati od subote do ponedjeljka od 18 do 23 sata, tijekom kojih će svi posjetitelji moći doživjeti Kaštela kroz izvorne proizvode, unikatne rukotvorine i ponudu autohtonih jela i pića.
Foto: Ivana Topić